Wargacz

Wargacz (Melursus ursinus), inaczej nazywany aswalem występuje głównie w Indiach, Nepalu i na Sri Lance. Jeszcze do lat 90- tych XX wieku był gatunkiem dość często spotykanym na tych terenach, obecnie jest zagrożony wyginięciem. Zamieszkuje tereny lesiste i trawiaste. Chociaż zaliczany jest do drapieżników, jego dieta składa się głównie z produktów pochodzenia roślinnego. Chętnie żywi się także termitami- jego organizm, wyposażony w długie i mocne pazury, jak również charakterystyczne wargi potrafiące ułożyć się w ,,ssącą rurkę” zdaje się być idealnie przystosowany do pozyskiwania tych owadów.

wargacz Wargacz jest zwierzęciem, które łatwo oswoić, jednak zdarzały się przypadki ataków ze strony tych niedźwiedzi na ludzi, także na ,,opiekunów”. Nieuzbrojony człowiek w starciu z wargaczem nie ma większych szans- sporych rozmiarów zwierzę może ważyć nawet 140 kg i potrafi być bardzo agresywne. W przeciwieństwie do wielu gatunków niedźwiedziowatych, wargacz nie żyje w pojedynkę- ministada tych zwierząt liczą z reguły 4-5 sztuk. Dla wargacza nie istnieją sztywne ramy czasowe okresu godowego- samica może zajść w ciążę o dowolnej porze roku, chociaż najczęściej ma to miejsce od kwietnia do czerwca (w Indiach). Po 7 miesiącach przychodzi na świat 1-3 młodych, które rodzą się zupełnie niesamodzielne i zależne od matki. Co ciekawe, przemieszczają się one na jej grzbiecie. Wargacz dożywa w warunkach naturalnych nawet 30 lat. Znamienne, że samiec łączy się z jedną partnerką, której wierny jest przez całe życie.
wargacz matka z dzieckiem

© Niedźwiedzie.pl | Strony przyrodnicze | Kontakt