Niedźwiedź malajski

Niedźwiedź malajski (Helarctos malayanus) jest to jeden z najmniejszych gatunków niedźwiedzi- dorosły osobnik, niezależnie od płci, osiąga masę dużego psa- ok. 35 kg. Samce są z reguły masywniejsze od samic o 10- 20 %. Gatunek ten jest jednym z najsłabiej poznanych niedźwiedziowatych. Wiadomo, że występuje w lasach deszczowych niemal całej Azji. Ich krótkie, gęste futro pozwala na życie w tym niezbyt sprzyjającym klimacie (gorącym i wilgotnym przez prawie cały rok). Opanowane umiejętności, takie jak wspinanie się po drzewach (bardzo długie pazury oraz nieowłosione stopy umożliwiają pewny chwyt i objęcie całego pnia drzewa), budowanie noclegowych gniazd wśród gałęzi (właściwie słowo ,,nocleg” nie jest tutaj odpowiednie, gdyż niedźwiedzie malajskie są aktywne głównie nocą, a wypoczywają za dnia) czy zlizywanie nektaru z kwiatów również dowodzą na idealną aklimatyzację w tym ekosystemie. Co istotne, niedźwiedzie malajskie nie zapadają w sen zimowy.

śpiący miś malajski Rozród w warunkach naturalnych został dotychczas słabo poznany. Wiadomo, że ciąża trwa ok. 95 dni, jednak znane są przypadki jej przedłużenia. Samica rodzi najczęściej jedno lub dwoje młodych, sporadycznie więcej. Noworodki niedźwiedzia malajskiego są ślepe, głuche i w pełni zależne od opieki matki. Pozostają przy niej aż do osiągnięcia dojrzałości płciowej w wieku ok. 3 lat.

niedźwiedź malajski Niedźwiedź malajski należy do gatunków zagrożonych wyginięciem, jednak brakuje wystarczających danych, które pozwoliłyby określić stopień tego zagrożenia. Wiadomo, że komercyjne polowania, jak również utrata siedlisk na rzecz rozwoju gospodarki i rolnictwa to najważniejsze powody, dla których niedźwiedzi malajskich jest coraz mniej. Ponadto według medycyny naturalnej z niektórych rejonów Azji pazury i pęcherzyk żółciowy tego zwierzęcia ma uzdrawiającą moc. Niedźwiedzie malajskie zabija się także dla sportu. Pomimo zakazu handlu oraz objęcia ochroną tego gatunku, kłusownictwo nie wróży dobrze przetrwaniu niedźwiedzia malajskiego w warunkach naturalnych.
© Niedźwiedzie.pl | Strony przyrodnicze | Kontakt