Niedźwiedź himalajski

Niedźwiedź himalajski (Ursus thibetanus), nazywany także księżycowym, tybetańskim lub obrożnym, to gatunek bardzo blisko spokrewniony z baribalem. Żyje w lasach na górzystych obszarach niemal całej powierzchni kontynentu azjatyckiego. Jego charakterystyczna, gęsta czarna sierść z białym znaczeniem na klatce piersiowej w kształcie litery ,,V” nie pozwala pomylić niedźwiedzia himalajskiego z żadnym innym gatunkiem.

niedźwiedź himalajski Dorosłe osobniki płci męskiej osiągają wagę nawet 150 kg, jednak samice są mniejsze i właściwie nie przekraczają wagi 90 kg. Mimo sporych rozmiarów, zwierzęta te są niezwykle zwinne- szybko poruszają się na ziemi, potrafią także świetnie wspinać się na skały i drzewa, w których koronach budują sobie gniazda na kształt platformy.
Gałęzie drzew są dla tego gatunku doskonałym źródłem pożywienia. Niedźwiedzie himalajskie są wszystkożerne. Żywią się owocami, pędami bambusa, jajami ptaków, bęzkręgowcami, miodem oraz mięsem. Uważa się go za niedźwiedzia bardzo agresywnego, często dochodzi do ataków na człowieka. Dzieje się tak z powodu coraz częstszego zajmowania terytoriów niedźwiedzi przez ludzi.

niedźwiadek himalajski Niedźwiedź himalajski prowadzi zdecydowanie samotniczy tryb życia. Osobniki różnej płci łączą się w pary wyłącznie w okresie godowym. Samica po trwającej 7 miesięcy ciąży rodzi 2 do 4 młodych, które po 2 latach opuszczają ją i zaczynają samodzielne życie. Jego długość wynosi zwykle ok. 25 lat.

W wyniku rabunkowej gospodarki człowieka oraz polowań, niedźwiedź himalajski znajduje się na skraju wyginięcia. Mięso tego zwierzęcia uważane jest za przysmak i chociaż zabijanie go jest prawnie zakazane, wielu ludzi nic sobie z tego nie robi. Powstały nawet specjalne farmy, na których hoduje się niedźwiedzie himalajskie właśnie na mięso i w celu pozyskiwania części uznawanych za lecznicze (żółć), jednak to nie zatrzymało nielegalnych polowań na te zwierzęta.
© Niedźwiedzie.pl | Strony przyrodnicze | Kontakt