Niedźwiedź brunatny

Niedźwiedź brunatny (Ursus arctos) jest zwierzęciem bardzo charakterystycznym i dzięki grubej, brązowej sierści, mimo iż jest dużym drapieżnikiem, od zawsze wzbudza sympatię - szczególnie w Polsce, gdzie występuje jako jedyny gatunek z rodziny niedźwiedziowatych. Jak wcześniej wspomniano, jest to potężne zwierzę - dorosłe osobniki ważą nawet do 800 kg. Samce są masywniejsze od samic, jednak i te nie należą do najmniejszych, gdyż ich waga oscyluje wokół 200- 300 kg.

niedźwiedź brunatny Ciąża u niedźwiedzia brunatnego trwa 8 miesięcy i w jej wyniku na świat przychodzi 2- 3 młodych. Poród następuje podczas zimowego snu samicy, zwykle między grudniem a lutym. Małe rodzą się całkowicie niesamodzielne. Pierwsze tygodnie życia spędzają tak mocno wtulone w futro matki, że nawet nie dotykają podłoża, co pozwala im przeżyć w zimnym otoczeniu.

niedźwiedzica z dziećmi W niewoli niedźwiedź brunatny może dożyć nawet 40 lat, jednak na wolności długość życia tego gatunku z reguły nie przekracza 25 lat.

Jeśli chodzi o dietę, niedźwiedź brunatny nie jest wybredny. Należy do zwierząt na prawdę wszystkożernych - nie gardzi jagodami, ślimakami, jajami ptaków, dżdżownicami, nasionami, ale także większą leśną zwierzyną, którą bez trudu dogania, mimo, iż pozornie jest ociężały. Jego niewybredność sprawia, iż jest najszerzej rozpowszechnionym gatunkiem niedźwiedzi - występuje w Europie Północnej, Azji i Ameryce Północnej. Dawniej zamieszkiwał całą Europę, jednak w znacznej jej części został wytępiony. Obecnie ilość niedźwiedzi brunatnych na świecie szacuje się na ok. 200 tysięcy.

niedźwiedź z rybą Niedźwiedzie słabo widzą w ciemnościach, zatem ich główna pora aktywności przypada na popołudnie. Wszystkim znany jest zwyczaj niedźwiedzia brunatnego, jakim jest sen zimowy, w który zapadają w gawrach - specjalnie przygotowanych jaskiniowych legowiskach. Jednak obecnie, także w Polsce, na skutek coraz łagodniejszych zim, często bywa, że zwierzęta te mają trudności z zapadnięciem w sen lub przedwcześnie wybudzają się. Brak pożywienia i głód mogą w tym czasie przyczynić się do ataków na zwierzęta gospodarskie a nawet ludzi, którzy w starciu z potężnym zwierzęciem nie mają raczej żadnych szans. Stąd przestrzega się amatorów zimowych górskich wycieczek, by nigdy nie próbowali dokarmiać, czy ,,bratać się” z pozornie nieagresywnym zwierzęciem. Znane są przypadki, gdy tego typu pomysły miały tragiczny finał. Jednak mimo tego, nie należy zapominać, że zabicie niedźwiedzia także jest prawnie zakazany, gdyż jest to gatunek ściśle chroniony na obszarze całej Polski.

Niedźwiedź brunatny ma bardzo charakterystyczny sposób zaznaczania terytorium: najpierw zrywa pazurami kore z drzew, potem tarza się we własnym moczu i ociera o okorowane drzewo.

© Niedźwiedzie.pl | Strony przyrodnicze | Kontakt