Niedźwiedź amerykański - Baribal

Baribal (Ursus americanus), nazywany także niedźwiedziem amerykańskim lub czarnym, występuje w Ameryce Północnej- od Meksyku, po Północną Kanadę. To potężne zwierzę (dorosłe osobniki ważą od kilkudziesięciu do nawet kilkuset kilogramów) charakteryzuje się bardzo ciemną, niemalże czarną sierścią, która jednak przybiera także rozmaite odcienie brązu, od płowego, po cynamonowy. Baribale świetnie opanowały umiejętność wspinania się na drzewa, na których poszukują schronienia (w szczególności przed niedźwiedziem grizzly, który jest ich naturalnym wrogiem) oraz pożywienia. A jeśli chodzi o ich menu, jest wyjątkowo urozmaicone - rośliny, owoce, grzyby, nasiona (pokarm roślinny stanowi 95 % diety baribala!), ale także ryby, padlina, owady, jaja ptaków, pisklęta, niekiedy zwierzęta domowe - wszystko zaliczyć można do przysmaków amerykańskiego misia.

baribal Ciąża u baribala trwa 7- 7,5 miesiąca. Samica rodzi 1- 4 młodych, które, jak u wszystkich niedźwiedzi, są bardzo małe (ważą ok. 300 gram), ślepe, głuche i pozbawione sierści. Przez okres 12- 16 miesięcy ssą mleko matki, stopniowo ucząc się oczywiście pozyskiwać pokarm ze środowiska. Dojrzałość osiągają w wieku niespełna 3 lat.

młody baribal Niedźwiedź amerykański jest aktywny głównie nocą. Prowadzi samotniczy tryb życia. Zapada w sen zimowy, który odbiega nieco od ,,standardów” innych niedźwiedziowatych. Podczas zimowego wypoczynku temperatura ciała baribala spada nieznacznie, zaledwie o 1-2 st. C, jednak tempo pulsu zmniejsza się o ponad połowę. Spowolnieniu ulega także przemiana materii - zwierzę nie oddaje kału ani moczu przez ponad 4 miesiące, nie przyjmuje także żadnego pokarmu, korzystając z nagromadzonego zapasu tłuszczu. Co ciekawe, właśnie podczas zimowego snu matki, na świat przychodzą małe. Pierwsze miesiące życia spędzają pijąc mleko i tuląc się do śpiącej mamy.

Rok z życia baribala, w skrócie.

Marzec – maj: Młode niedźwiadki pierwszy raz opuszczają legowisko.
Czerwiec – sierpień: Okres godowy, jednak zapłodnione komórki jajowe nie zaczynają się rozwijać.
Wrzesień – listopad: Odżywianie. Jeśli samica „uzbiera” odpowiednią ilość tłuszczu, zarodki rozwijają się.
Grudzień – luty: Podczas snu samica rodzi dwa do czterech niedźwiadków.
© Niedźwiedzie.pl | Strony przyrodnicze | Kontakt